Lindt choklad – en svensk favorit

Lindt choklad – en svensk favorit

december 9, 2022 0 av beaktiv

Lindt choklad har snabbt blivit en favorit bland choklad- och godissugna svenskar. På bara några år har chokladen blivit ett givet inslag i de större matbutikerna. Lindt choklad finns representerade hos ICA, Coop och Hemköp samt hos en rad andra dagligvarubutiker. I Sveriges huvudstad Stockholm finns Lindt choklad representerade med flaggskeppsbutiker i Mall of Scandinavia och Stockholm Quality Outlet i Järfälla.

Snabbfakta om Lindt choklad

VadPremiumtillverkare av choklad
VarifrånSchweiz
NärFöretaget slog upp sina portar 1845
För vemAlla som älskar choklad

Lindt choklad – det schweiziska premiummärket

Det beräknas att USA står för cirka 28 procent av den totala mängden choklad som produceras. Västeuropa producerar tillsammans drygt 35 procent av världens choklad.

De fyra största producenterna av choklad under 2022 är:

  1. USA
  2. Tyskland
  3. Schweiz
  4. Belgien

När det kommer till premiumchoklad, den choklad som framställs av de bästa råvarorna och har den mest raffinerade och lyxiga fyllningen, är det dock två länder som står i en klass för sig, nämligen Schweiz och Belgien. Från Belgien kommer bland annat de välkända sjöfrukterna samt de till jul så populära chokladtryfflarna. Schweizisk choklad har i många år varit synonymt med Toblerone, och deras klassiska form av berget Matterhorn. Toblerone har nog av många dessutom kommit att förknippas med charterresa och semester. 

Lindt choklad, som verkligen kan räknas till chokladens premiumsegment, har en lång och anrik historia. Lindt och Sprüngli AG som äger varumärket Lindt grundades redan 1845 av David Sprüngli-Schwarz och hans son Rudolf Sprüngli-Schwarz.

Lindt choklad – både mörk och vit choklad 

Lindt choklad kännetecknas av ett mycket brett sortiment. Lindt choklad tillverkar både mörk, ljus och vit choklad. Speciellt populärt har det blivit att komponera sin egen påse med choklad. Med inspiration från lösgodisindustrin, erbjuder många välsorterade butiker hyllor med möjlighet att själv sätta ihop sin egen mix av Lindts utsökta chokladpraliner. 

De praliner som vanligen går att mixa till en egen blandning är de fylliga och lena pralinerna ur serien Lindt choklad Lindor. Smakerna på Lindor har en annan parameter som gjort dem så populära. Pralinerna innehåller bland annat uppfriskande frukt- och bärkrämer med smak av jordgubbe, hallon och lime. Därutöver finns klassiska smaker med innehåll av nougat och nötter. Kort sagt, det finns en Lindt Lindor-pralin för varje tycke och smak.

Lindt choklads specialprodukter: kalender, påskägg samt blå kollektionen

Vad vore ett premiumvarumärke utan sina specialprodukter? Lagom till att den första julhandeln så smått börjar dra i gång under november månad, presenterar Lindt choklad sina omåttligt populära Lindt chokladkalender. Lindts kalender utgörs av ett antal varianter av de klassiska julkalendrarna. Varje kalender innehåller tjugofyra luckor,  där innehavaren varje dag får en smaksensation i form av en utsökt chokladbit! 

En annan mycket uppskattad produkt är Lindt choklad creation som hämtar sin inspiration från populära desserter. Lindt choklad creation finns bland annat i smaker som chokladmousse, citron, mint och chokladfondant.

Lindt blå utgör ytterligare en mycket uppskattad premiumprodukt från Lindt choklad. Lindt blå saluförs i en rad olika exklusiva gåvoaskar och utgörs av en samling noga utvalda klassiska praliner. Här finns något för var och en.

I sammanhanget måste vi också nämna Lindts påskägg. Ingen annan högtid är väl som påsken lika förknippad med choklad och godis. Varje påsk erbjuder Lindt äggformade praliner, perfekta att fylla barnens, eller kanske till och med den vuxnes påskägg med.

Lindt choklad – vegansk variant

Antalet personer som av en eller annan anledning väljer en vegetarisk eller till och med vegansk kost ökar ständigt. Orsakerna till att man väljer detta kan naturligtvis vara vitt skilda, men livsmedelsbranschen har inte varit sena med att haka på trenderna. Lindt choklad utgör givetvis inget undantag. 

För att bli framgångsrik i konfektyrbranschen krävs att man ständigt är på tå och har koll på de senaste trenderna. 2020 släppte Lindt i bland annat Tyskland serien ”HELLO vegan” som tillverkas på bland annat havremjölk. Serien kom i smakerna cookie, hasselnöt och salt karamell.  Senare har även smaken ”sweet salty popcorn” tillkommit. Hello vegan-serien finns även i en speciellt utformad påse med små påskägg i smaken hasselnöt.