News

Livsstil

onsdag
oktober, 4

Så växer jordnötter – Hade du koll på detta?

Featured in:

Att äta jordnötter är nyttigt. Av en jordnöts totala vikt är hela 27 % protein och nästan 50 % fett, varav en mindre del mättat fett. Inte nog med detta. En jordnöt innehåller dessutom flera vitaminer och några ämnen sägs till och med kunna bota neurologiska sjukdomar. Att äta en jordnöt som snacks skadar alltså inte, förutsatt att du inte är allergisk. Men, hur växer jordnötter och vilken typ av växt är en jordnöt?

Växer jordnötter i jorden?

En jordnöt är egentligen en baljväxt eller en ärtväxt. Med andra ord inte alls någon nöt. Vad utmärker då en baljväxt? Det som skiljer från andra växter är att baljväxter inte behöver gödslas med kväve. En baljväxt har kvävefixerande bakterier i sina rötter som gör att luftkväve tas upp. Men, växer jordnötter i jorden? Ja, den söker sig ner i jorden på ett märkligt sätt. 

En jordnöt gräver ner sig

Från början växer jordnötter på små buskar. När busken blommar vänder sig jordnötens baljkapslar ner mot jorden och till slut gräver den ner sig i jorden. Den mognar sedan nere under markytan. Förmodligen har denna baljväxt fått sitt namn av att den växer i jorden, vilket är logiskt. Men någon nöt är den fortfarande inte.

Var växer jordnötter?

Produktionen av jordnötter i världen är stor. Det är lätt att tro att det finns stora odlingar av jordnötter i USA. Barnen äter ju gärna jordnötssmör till frukost enligt ryktet. Lite kuriosa är att den tidigare presidenten, Jimmy Carter, gjort en förmögenhet på jordnötsodling. Och visst odlas det jordnötter i Nord- och Sydamerika men den största produktionen är i Asien. Men hur skördas jordnötter? 

Odlingen är en storskalig verksamhet. Hela busken dras upp och sedan får de uppdragna buskarna ligga i långa strängar på åkern så att jordnötterna torkar. Därefter plockar maskiner upp nötterna som separeras från busken.

Jordnötter och Livsmedelsverket

Tyvärr kan jordnötter ge problem för vissa allergiker. Livsmedelsverket fäster uppmärksamhet på att vissa choklad- och bageriprodukter kan innehålla spår av jordnöt. Det gäller att se upp med märkningen på sådana livsmedel.

Hur växer cashewnötter?

Cashewnöten är i ordets rätta bemärkelse en svår nöt att knäcka eller åtminstone att skörda. Den växer i någon slags symbios med en frukt som liknar paprika. Nöten plockas ut ur ett skal. Men på insidan av skalet finns ett ämne som bränner på huden på den som ska plocka ut nöten. När vi äter cashewnötter bör vi alltså skicka en tanke till den arbetskraft som skördar nötterna.

Senaste nytt

Relaterat

Lev en aktiv livsstil: Tips och råd för att...

Att leva en aktiv livsstil är mer än bara att träna regelbundet. Det handlar om att göra...

Historien om Leila K

En del artister hinner med att bli mytomspunna snabbt. Leila K är en sådan. Sedan sitt genombrott...

Kristina Taylor – i skuggan av Tareq

Kristina Taylor är en anonym kvinna sånär som på att hon råkar heta Taylor i efternamn och...

David Dencik – en man att hålla ögonen på

David Dencik är en internationellt känd skådespelare som setts på teater, på TV och på vita duken...

Hur mycket får man i CSN?

Hur mycket får man i CSN är en ständigt återkommande fråga. Inte minst för den som studerar...

Hur gammal är Theoz 

Kanske är du sedan länge ett fan av Theoz, eller så upptäckte du honom nyligen genom Melodifestivalen....