News

Livsstil

lördag
december, 10

Så växer jordnötter – Hade du koll på detta?

Featured in:

Att äta jordnötter är nyttigt. Av en jordnöts totala vikt är hela 27 % protein och nästan 50 % fett, varav en mindre del mättat fett. Inte nog med detta. En jordnöt innehåller dessutom flera vitaminer och några ämnen sägs till och med kunna bota neurologiska sjukdomar. Att äta en jordnöt som snacks skadar alltså inte, förutsatt att du inte är allergisk. Men, hur växer jordnötter och vilken typ av växt är en jordnöt?

Växer jordnötter i jorden?

En jordnöt är egentligen en baljväxt eller en ärtväxt. Med andra ord inte alls någon nöt. Vad utmärker då en baljväxt? Det som skiljer från andra växter är att baljväxter inte behöver gödslas med kväve. En baljväxt har kvävefixerande bakterier i sina rötter som gör att luftkväve tas upp. Men, växer jordnötter i jorden? Ja, den söker sig ner i jorden på ett märkligt sätt. 

En jordnöt gräver ner sig

Från början växer jordnötter på små buskar. När busken blommar vänder sig jordnötens baljkapslar ner mot jorden och till slut gräver den ner sig i jorden. Den mognar sedan nere under markytan. Förmodligen har denna baljväxt fått sitt namn av att den växer i jorden, vilket är logiskt. Men någon nöt är den fortfarande inte.

Var växer jordnötter?

Produktionen av jordnötter i världen är stor. Det är lätt att tro att det finns stora odlingar av jordnötter i USA. Barnen äter ju gärna jordnötssmör till frukost enligt ryktet. Lite kuriosa är att den tidigare presidenten, Jimmy Carter, gjort en förmögenhet på jordnötsodling. Och visst odlas det jordnötter i Nord- och Sydamerika men den största produktionen är i Asien. Men hur skördas jordnötter? 

Odlingen är en storskalig verksamhet. Hela busken dras upp och sedan får de uppdragna buskarna ligga i långa strängar på åkern så att jordnötterna torkar. Därefter plockar maskiner upp nötterna som separeras från busken.

Jordnötter och Livsmedelsverket

Tyvärr kan jordnötter ge problem för vissa allergiker. Livsmedelsverket fäster uppmärksamhet på att vissa choklad- och bageriprodukter kan innehålla spår av jordnöt. Det gäller att se upp med märkningen på sådana livsmedel.

Hur växer cashewnötter?

Cashewnöten är i ordets rätta bemärkelse en svår nöt att knäcka eller åtminstone att skörda. Den växer i någon slags symbios med en frukt som liknar paprika. Nöten plockas ut ur ett skal. Men på insidan av skalet finns ett ämne som bränner på huden på den som ska plocka ut nöten. När vi äter cashewnötter bör vi alltså skicka en tanke till den arbetskraft som skördar nötterna.

Senaste nytt

Relaterat

Lindt choklad – en svensk favorit

Lindt choklad har snabbt blivit en favorit bland choklad- och godissugna svenskar. På bara några år har...

Godaste och enklaste efterrätten

Den godaste och enklaste efterrätten kan du bjuda din familj och vänner på utan att skämmas. Det...

Webbkryss för krysslösningar

Här på Webbkryss samlar vi de ledtrådar och lösningar som just nu är de mest efterfrågade. Det...

Ulla-Britt Kirchsteiger

65-åriga Ulla-Britt Kirchsteiger jobbar som sjuksköterska. Men, du kanske känner igen henne mer som Ernst Kirchsteigers fru?...

Det här sökte alla svenskar på under 2022 (På...

i vilken film har bilmärket delorean en stor roll i min dotters namn serie julgodis med...

Raggningsrepliker

Att ha ett gäng raggningsrepliker på lager är perfekt om du letar efter något seriöst, eller om...