Hur tungt släp får jag dra

Hur tungt släp får jag dra

februari 21, 2023 0 av beaktiv

Hur tungt släp får jag dra? En djupdykning i reglerna

Om du någonsin har undrat ”Hur tungt släp får jag dra?” så är du inte ensam. Det finns särskilda bestämmelser och regler i Sverige som tydligt definierar hur mycket lastbilens släp kan väga. Den faktiska vikten beror på flera faktorer, inklusive lastbilens egna specifikationer och förarens körkortsbehörighet. Oavsett om du är en erfaren lastbilsförare eller bara en nybörjare, är det viktigt att känna till dessa regler för att undvika potentiella böter och för att säkerställa säkerheten på vägarna.

Släpvagnens maximala vikt

Vikten av släpet som du får dra beror mycket på din bil och ditt körkort. För vanliga personbilar (kategori B) får släpvagnens totalvikt inte överstiga 750 kg om bilen och släpet tillsammans överstiger 3500 kg. Om totalvikten för bil och släp inte överstiger 3500 kg, får släpvagnens totalvikt vara lika stor som bilens obelastade vikt minus 100 kg.

Fordonstyp Maxvikt för släpvagn Körkortsbehörighet krävs
Personbil (Kategori B) 750 kg – 3,500 kg* B, BE
Lastbil (Kategori C) Upp till totalvikt 7 500 kg * C1E, CE
Motorcykel (Kategori A) Inte tillåtet att dra släp Inget specifikt körkort krävs
Traktor Max summan av fordonets och släpets maxlast Traktorkort

*Notera: Detta är den maximala vikt som tillåts. Fordonets verkliga kapacitet kan vara lägre.

Utöka din behörighet

Om du behöver dra ett tyngre släp än vad ditt nuvarande körkort tillåter, kan du ta ett extra körkortsprov för att utöka din behörighet. Till exempel, om du bara har ett B-körkort men behöver dra ett släp med en totalvikt på mer än 3,500 kg, kan du ta ett extra BE-körkortsprov.

Regler för att dra släp

Att kunna dra ett tungt släp handlar inte bara om rätt utrustning och körkortsbehörighet. Sverige har strikta regler för att säkerställa vägsäkerheten när man drar tunga släp:

1. Du måste alltid följa hastighetsbegränsningarna.
2. Släpet måste vara korrekt säkrat och lasten måste vara noggrant förankrad.
3. Du bör undvika att dra släp under dåliga väderförhållanden, som tungt snöfall eller halka.
4. Du måste ha rätt körkortsbehörighet för att dra visst släp.

Att veta hur tungt släp du får dra hjälper dig att undvika olyckor och onödiga böter. Se till att alltid följa reglerna och ha en säker resa!