Hur ser friska halsmandlar ut?

Hur ser friska halsmandlar ut?

februari 7, 2023 0 av beaktiv

Hur ser friska halsmandlar ut i en liten hals som inte har så många år på nacken? Den frågan är lätt att besvara. De är lätt rosa. När du umgås med människor som har friska halsmandlar behöver du aldrig oroa dig själv med frågan ”Hur smittar halsfluss?” Du är inte i närheten av att bli smittad.

Friska halsmandlar ger dig aldrig halsfluss

Den första frågan vi ska besvara här är “Hur ser friska halsmandlar ut?” Det är en fråga man kanske börjar ställa sig om man gått omkring med svullna halsmandlar länge. Efter en lång tid då man haft halsfluss utan feber kan det kännas outhärdligt. Till slut minns man inte hur en frisk halsmandel kändes.  

När du har halsfluss får du ibland penicillin men snart kanske du inser att det inte hjälper. Då har du förmodligen halsfluss orsakad av ett virus och inte en bakterie. Halsen är röd och inflammerad. Ibland finns en vit beläggning i halsen och vita prickar eller små kulor här och där. Friska halsmandlar är mer rosa-färgade än röda och har ingen beläggning över huvud taget. 

Googling på “tonsillit 1177” ger dig svar om halsfluss

Googlar du på tonsillit 1177, får du upp all information du behöver när det gäller halsfluss. Det beror på att halsmandlar även kallas tonsiller. När du läser om halsfluss kanske du ställer dig frågan “Hur smittar halsfluss”? Svaret blir här att det är genom direktkontakt. 

Du behöver alltså ta någon i hand och sedan av någon anledning föra din hand till ditt eget ansikte eller mun för att smittan ska spridas. Eller för att vara lite mer dramatisk, du kysser någon som bär på smittan. Det är en solklar direktkontakt. Två till fyra dagar efter du varit i direktkontakt med någon kan du börja känna av symptom.  

Hur ser friska halsmandlar ut i förhållande till sjuka?

När man närmar sig frågan “hur ser friska halsmandlar ut i jämförelse med sjuka halsmandlar”, kan man direkt konstatera att det finns en vit beläggning i halsen på sjuka halsmandlar. En frisk halsmandel är däremot svagt rosa-röd utan att det finns några mörkare illröda partier eller vita beläggningar. Man kan även se att det finns små vita och lite variga kulor i halsen på en sjuk halsmandel. En frisk liten halsmandel har överhuvudtaget inga sådana kulor med var.