Hur mycket kött per person?

Hur mycket kött per person?

september 20, 2022 0 av beaktiv

En diskussion vid ett middagsbord kan bli animerad. Pappan i familjen meddelar att maten är klar. Dottern frågar vad det ska bli och får svaret att det blir köttgryta. Inte bara dottern utan även sonen i familjen blir upprörda. Vi åt ju kött igår, utropar de i kör. Hur mycket kött per person tror pappa att vi kan äta utan att förstöra vår egen hälsa och klimatet?

Mamman rycker in i samtalet och förklarar för den oförstående pappan, att barnen funderar på att bli vegetarianer. Dottern tänker bli djuraktivist och vill skydda kor och grisar. Sonen har andra argument. Konsumtion av nötkött ger stora utsläpp av metangas till atmosfären som i sin tur leder till uppvärmning av jordklotet. Idisslare som kor släpper ut biogas via mulen. Om vi äter mindre rött kött kommer människan dessutom må bättre, låter sonen meddela. 

Resultatet blir att föräldrarna äter delar av köttgrytan. Barnen avstår från middagen. Pappan slår upp i en kokbok och läser hur mycket kött per person det blir, om han fyller en burk på en liter med köttgryta. Han fryser in den överblivna köttgrytan, som räcker till middag i tre dagar.

Hur mycket kött per person kallskuret?

Helgen efter incidenten vid middagen ska släkten komma på buffébjudning. På bordet ska finnas kallskuret och givetvis rikligt med sallad och vegetariska rätter. Mamman funderar på hur mycket kött man ska beräkna per person till en buffé. Dottern får i uppdrag att utreda frågan. Hon går givetvis direkt ut på nätet och finner svaret inom loppet av två minuter. Jag skrev så här säger hon till mamman: “Hur mycket kött per person vid buffe”. Och det står att man ska beräkna 100 till 150 gram kött och fisk per person. Om det finns gäster som är vegetarianer går det åt mindre. Eftersom vi är två vegetarianer sparar vi in i genomsnitt 350 gram, påpekar hon. 

Hur mycket kött per person per år?

Sonen i huset tänker reda ut hur mycket kött per person och år som äts i Sverige. Han finner genast statistik. Vi äter nästan 90 kg kött per person och år. Animalieproduktion svarar för 15 % av alla utsläpp av växthusgaser i världen. Ännu ett argument för att sluta äta kött, tänker han och berättar för sin syster.

Men har du tänkt på hur mycket kött per person som kastas helt i onödan, frågar hon. Matbutikerna slänger 9 miljoner kilo kött om året. Det blir 1 kg kött per svensk innevånare. Vi slaktar 30 000 kor om året helt i onödan. Inte konstigt att jag som djuraktivist slutar äta kött.