Hur mycket får man i CSN?

Hur mycket får man i CSN?

februari 20, 2023 0 av beaktiv

Hur mycket får man i CSN är en ständigt återkommande fråga. Inte minst för den som studerar och ska överleva på det som betalas ut.

Det kan bli lite olika ersättning beroende på hur mycket du studerar. Ersättningarna har höjts med jämna mellanrum under årens lopp. Hur mycket CSN får man i månaden nuförtiden? När det gäller år 2022 kan du som studerar heltid få en utbetalning som landar på 11 088 kronor. 

Beloppet har ökat med 160 kronor. Inte mycket, men alla bäckar små, som det heter, kan ju slutligen ge ett bra resultat i plånboken. Faktum är att det slutat inte där. Om du söker ett tilläggslån kan du får ut ytterligare 4 788 kronor för fyra veckor. Också under förutsättning att du studerar på heltid. 

How much do you get in CSN in June?

För det första betalas alltid studielånet ut i förskott. I juni handlar det om ifall du studerar under sommaren eller inte. Din studietakt är alltså avgörande för hur mycket du får ut när det gäller CSN. Du är också i din fulla rätt att arbeta och då finns det ett visst maxbelopp du får lov att dra in. Över det påverkas din CSN. Beloppet du får lov att tjäna under en termin och samtidigt behålla din CSN kallas för fribelopp. 

Om du skulle välja att läsa en sommarkurs som ligger på 15 högskolepoäng och löper över 12 veckor kan du ha rätt att erhålla studiemedel på heltid. Det får du då under tio veckor. Skulle du välja läsa en kurs på 7,5 högskolepoäng under loppet av sju veckor blir detta under samma premisser. Du får heltid studiemedel för fem av veckorna.