Hur många kort i en kortlek? 52? 54? 56?

Hur många kort i en kortlek? 52? 54? 56?

september 20, 2022 0 av beaktiv

Hur många kort är det i en kortlek? Hur många kort i en kortlek utan joker? Ja, det rätta svaret på första frågan är 54, dvs inklusive två jokrar. 52 kort är det med bara de klädda och numrerade korten. 13 st i varje färg, alltså spader, hjärter, klöver, ruter. Man räknar ess som ett, men det kan också räknas som högre än kung. Men för enkelhetens skull räknar vi så här: ess, två, tre osv till 10, därefter kommer de “klädda” korten knekt, dam och kung. Totalt 13 kort i varje färg = 52.

Svarta och röda kort.

Hur många svarta kort finns det i en kortlek? Spader och klöver är svarta kort, har svarta symboler, alltså 13+13 = 26 svarta kort. Motsvarande gäller för röda kort, hjärter och ruter. 

Hur många klädda kort finns det i en kortlek då? Ja vi hade ju knekten, damen och kungen i varje färg, det gör 3×4 = 12 klädda kort.

Uno då? Hur många kort är det i en Uno-kortlek?

En Uno-kortlek är en annan typ av kortlek och ett spel som liknar vändåtta. Hur många kort är det i en uno kortlek? Svaret är 108 kort, fördelat på fyra färger, rött, grönt, blått och guld. I varje färg finns 19 kort, plus några andra kort som heter stoppkort, vändkort, drag två-kort, dessa är 8 till antalet. Slutligen finns det byta färg-kort, som är fyra st. I de fyra färgerna har korten valörerna 0-9.

Vill man spela kortspelet rummy, använder man två kortlekar inklusive 4 jokrar, vilket blir 108 kort, lika många som i Uno.