S¨många bultar finns det i ölandsbron – Har du koll?

S¨många bultar finns det i ölandsbron – Har du koll?

september 20, 2022 0 av beaktiv

Denna klassiska replik från komediserien Nile City 105,6 från 1995, känner många igen.

Men hur var det nu? I vilket sammanhang ställdes frågan och vad var svaret? Frågan ställdes i studion, när reggaefantasterna Rude boy Stig från Glömminge och Bad boy Rune från Byxelkrok har ett quiz. Radioprofilerna spelas av Henrik Schyffert och Robert Gustavsson.

Frågan ställs som utslagsfråga när lyssnaren Max som ringt in svarat rätt på de första två frågorna. Bad boy Rune läser upp frågan – Utslagsfråga: Hur många bultar finns det i Ölandsbron? Lyssnaren svarar 7 428 954 st. Rude boy Stig utropar – Respect! Bad Boy Rune säger – Ja, bra svarat asså, top ranking! Vilket otroligt minne du har, gratulerar Max säger Rude boy Stig. 

Vilket är rätt antal egentligen?

Ja då fick vi svaret då. Men är det korrekt? Hur många bultar är det i Ölandsbron egentligen? Enligt Vägverket ska det vara omkring 20 000 st. Betydligt färre alltså. Det är den uppgift som figurerar på nätet. Hur den uppkommit och vem som ställt frågan till Vägverket framgår inte. 

Ölänningar skämtar om att det är bara är skruv och spik i bron och inga bultar alls.

Bult och bult, en definitionsfråga. 

Hur många bultar det finns i Ölandsbron handlar också om hur man definierar en bult. Enligt Adriano Maglica på Vägverket som i en film på YouTube får frågan, så är en bult en obehandlad nit, och då är svaret 0. Men om man definierar bult som en gängad skruv, rör det sig om ca 30 000 st, som en grov uppskattning.