News

Livsstil

onsdag
oktober, 4

Så länge ska du amma – Enligt experterna

Det är många blivande mammor som ställer sig frågan “Hur länge ska man amma?” men det finns inget tvång med hur länge man ska amma, utan enbart rekommendationer. 

Rekommendationerna har kommit till för att bröstmjölk innehåller all näring som barnet behöver under sina första sex månader, förutom D-vitamin. Den första bröstmjölken kallas för råmjölk och är lite gulaktig. Den är extra nyttig för barnet eftersom den innehåller mycket proteiner och mineraler. Den är också bra för barnets immunförsvar då den innehåller vissa antikroppar. 

Så hur länge bör man amma enligt rekommendationerna?

Enligt Livsmedelsverket bör man amma sitt barn under sex månader. Därefter börjar barnet äta vanlig mat, men man rekommenderar ändå att fortsätta amma del av tiden. Bröstmjölken innehåller allt barnet behöver och ibland äter barnet inte så mycket riktig mat, det är mer som smakportioner. Man kan amma sitt barn i flera år, allt handlar om hur det känns för mamma och barn.

Det är inte alla mammor som vill eller kan amma sitt barn. Det kan till exempel handla om att barnet är för tidigt fött eller sjukt, men även av psykologiska eller medicinska skäl hos mamman. Dessa barn får bröstmjölksersättning istället för bröstmjölk. Barn som blivit flaskmatade mår lika bra som barn som ammats. 

Amning är mer än bara mat

Det varierar mycket mellan hur länge ammar man. Det är viktigt att det känns bra då amning är mer än bara mat. Amning stärker barnets immunförsvar och minskar risk för olika sjukdomar som till exempel diarré, infektioner, öroninflammation och för att få fetma eller diabetes senare i livet. Det är viktigt att inte glömma att amningen eller för den delen även flaskmatningen, är en stund där barnet knyter an till sin förälder och det skapas närhet och trygghet. 

Senaste nytt

Relaterat

Lev en aktiv livsstil: Tips och råd för att...

Att leva en aktiv livsstil är mer än bara att träna regelbundet. Det handlar om att göra...

Historien om Leila K

En del artister hinner med att bli mytomspunna snabbt. Leila K är en sådan. Sedan sitt genombrott...

Kristina Taylor – i skuggan av Tareq

Kristina Taylor är en anonym kvinna sånär som på att hon råkar heta Taylor i efternamn och...

David Dencik – en man att hålla ögonen på

David Dencik är en internationellt känd skådespelare som setts på teater, på TV och på vita duken...

Hur mycket får man i CSN?

Hur mycket får man i CSN är en ständigt återkommande fråga. Inte minst för den som studerar...

Hur gammal är Theoz 

Kanske är du sedan länge ett fan av Theoz, eller så upptäckte du honom nyligen genom Melodifestivalen....