Historien om Leila K

Historien om Leila K

mars 1, 2023 0 av beaktiv

En del artister hinner med att bli mytomspunna snabbt. Leila K är en sådan. Sedan sitt genombrott har denna världsstjärna hunnit med att gå från att vara Europas bäst säljande kvinnliga artist till att bli helt utblottad och till och med bo på gatan. Allt detta innan sin femtionde födelsedag. 

Snabba fakta om Leila K:

Namn:Laila El Khalifi (artistnamn Leila K)
Född:1971
Aktiv sedan:1988
Kända samarbeten:Rob n’ Raz, Dr Alban, Håkan Hellström 

Så började Leila K:s karriär

1971 föddes Leila K, eller Laila El Khalifi som hon är döpt till, i Bergsjön i Göteborg. Där växte hon upp med sin marockanska familj, och det var där grunden för hennes musikintresse lades. Leila K var tidigt en kaxig tjej och 1989 ställde hon upp i rap-SM och kom då tvåa. Inte illa för en blott artonårig tjej från förorten.

Just 1989 satt Rob n’ Raz i juryn för rap-SM och duon såg snabbt Leilas enorma talang. Leila, som på den tiden kallade sig Ms Melodie, erbjöds att sjunga på en av Rob n’ Raz låtar, men innan dess tyckte killarna att hon borde byta artistnamn. I USA fanns redan en artist med ett namn snarlikt Ms Melodie och det var då namnet Leila K kom till. 

Leila K:s första singel

Singeln som erbjöds Leila K var ”Got to get”. Tillsammans med Rob n’ Raz rönte Leila K stor framgång med denna låt. Det blev en hit i både Sverige och Storbritannien. Till och med det stora landet i väst, USA, valde att ge ut singeln. Där började Leila K:s karriär som hyllad rapstjärna i hela världen. Efter ”Got to get” valde Rob n’ Raz att ge ut ett helt album tillsammans med Leila K. På albumet fanns låtar som:

  • Rock the nation
  • Just tell me
  • Avozawea

Även andra artister fick upp ögonen för den begåvade och unga Leila K. Förutom sitt samarbete med Rob n’ Raz kom Leila även att arbeta med Dr Alban. På hans populära låt ”Hello Afrika” rappade, förutom Dr Alban själv, även Leila K.

Leila K kände tidigt av pressen 

Tidigt kom Leila K att känna av den ökade pressen och stressen kring att arbeta som artist. När hon var på turné ihop med Rob n’ Raz blev det för mycket för henne och hon vägrade plötsligt att uppträda och valde istället att avvika från turnén. 

Med ursäkter kring att hennes stämband krävde ett torrare klimat drog Leila K vidare till Mallorca och Ibiza. Detta uppskattades inte av killarna i Rob n’ Raz och dessa valde att avbryta sitt samarbete med Leila K.

Leila K:s solokarriär

Efter att samarbetet med Rob n’ Raz var avslutat valde Leila K att åter ta upp artistkarriären. Denna gång som soloartist, men fortfarande i samma genre som tidigare. 1993 släppte Leila K ”Ça plane pour moi” och ” Open sesame”. Denna gång var det producenten Denniz Pop som kom att bli Leila K:s samarbetspartner. 

Denniz Pop valde att för första gången ta in en ny stjärna till producent när det blev dags att skapa Leila K:s första soloalbum. Producenten som kom att vara med på albumet var ingen mindre än den senare världsberömda Max Martin. 

Max och Denniz skapade Leila K:s skiva Carousel som kom att bli Leilas pånyttfödelse som artist. Trots intresset från allmänheten för Leila K nådde albumet aldrig högre än plats 30 på den svenska albumlistan.

För den som söker på ”Leila K Flashback” väntar en mörk historia 

I takt med att Leila K:s missbruk eskalerade kom artisten att bli svår att arbeta med. Skivbolaget sade upp kontraktet med henne och efter att Leila K släppt singeln ”Electric” stod det klart att hon inte alls mådde bra. Förutom missbruket kom Leila K att hamna i fängelse, bli hemlös och hamna i otaliga konflikter. Bland annat kritiserade Leila K Dilba och hennes låt som fick Grammis 1996. 

Leila K uttalade sig i tidningar år 2003 om att hon inte hade pengar till mat och därför var tvungen att stjäla. I samma veva klargjorde hon också att hon bytt artistnamn till Samira. Leilas familj godkände aldrig hennes val av yrke. Hon hade därför ingen att falla tillbaka på – trots sin ringa ålder i början av 2000-talet. 

Singel med Håkan Hellström

I slutet av 2018 såg livet ljusare ut för Leila K och hon rapporterades drogfri samt sugen på att släppa nytt material. Detta infriades 2020 när Leila K släppte en singel ihop med Håkan Hellström.