Frida Kahlo – en banbrytande konstnär
Frida Kahlo var en kvinnlig konstnär som föddes 1907 i Mexico. Redan som barn älskade hon att rita. Det var dock först när hon var omkring 30 år som ögonen öppnades på allvar för hennes konst och hon började bli internationellt erkänd.
Sedan slutet av 1900-talet, långt efter sin död, har hon blivit i det närmaste kultförklarad och posters med hennes målningar har blivit oerhört populära. Så vad är bakgrunden till denna “Fridamania”?
Frida Kahlos slående självporträtt
Idag finns det väl knappast någon som inte sett minst en av Frida Kahlos färgstarka och särpräglade målningar. Särskilt vana är vi att se hennes självporträtt. Hon gjorde nämligen otaliga sådana målningar av sig själv.
Självporträtten är lätta att känna igen tack vare deras naiva, smått surrealistiska och folkloristiska uttryck i starka färger. Frida Kahlos långa svarta hår är i stort sett alltid flätat och uppsatt högt på huvudet, inte sällan med ett arrangemang av blommor. De kraftiga ögonbrynen är nästan sammanvuxna med varandra.
Frida Kahlos liv var fyllt av smärta
Frida Kahlo led av livslång sjukdom och smärta. Som sexåring drabbades hon av polio som gjorde att hennes ena ben blev kortare än det andra. Hon blev mobbad på grund av detta och undvek kontakt med andra barn för att istället sitta hemma och fylla många häften med sina teckningar.
Vid 18 års ålder var Frida med om en mycket allvarlig bussolycka. Förutom att hennes bäcken genomborrades av en ledstång av järn, så bröt hon både ben, fot och rygg på flera ställen. Det var ett under att hon överlevde.
I vuxen ålder genomgick hon flera aborter, utförda på grund av att läkarna inte ansåg henne stark nog att föda barn. Hon fick även missfall som ledde till kraftiga blödningar och långvarig sjukhusvård.
Frida Kahlo painting in bed
På grund av den svåra bussolyckan tillbringade Frida i långa tider som sängliggande med en spegel och ett specialtillverkat staffli framför sig. Hon ska ha sagt att hon målade sig själv, eftersom hon ofta var ensam och hon själv var det motiv som hon bäst kände till.
The Broken Column
Fridas självporträtt och andra konstverk ger ofta uttryck för hennes kroniska smärta. Målningen The Broken Column är ett av de mest slående exemplen på detta. I självporträttet representeras hennes ryggrad av en sönderbruten stenkolonn.
Kroppen stöds av en korsett, av en typ som hon var tvungen att bära hela livet. Hennes hud avbildas som penetrerad av en mängd spikar. Trots detta ger hennes ansikte en bild av styrka. Det måste varit denna styrka som tog henne genom livets alla motgångar.
Frida Kahlos politiska intresse
Frida Kahlo hade ett starkt politiskt intresse som socialist och marxist-leninist. Hon var medlem i det mexikanska kommunistpartiet, där hon var aktiv som organisatör. Hon skrev och höll tal, deltog i och ledde fackliga möten.
Frida såg sig själv som en dotter av den mexikanska revolutionen. Faktum är att hon ofta sade sig vara född den 7 juli 1910, alltså samma dag som revolutionen inleddes. Hon hävdade att hon och revolutionen föddes tillsammans.
Bakgrunden till revolutionen var att trots att landet hade haft en stark ekonomisk utveckling, så levde fortfarande stora delar av folket i misär. Detta var den atmosfär som Frida föddes in i och som kom att prägla hennes politiska engagemang.
Frida Kahlos “The Bus”
En av Frida Kahlo’s målningar har namnet “El Bus” (The Bus). Den avbildar några människor som sitter bredvid varandra på en långbänk i en buss. Målningen ses som en representation av hennes kommunistiska värderingar. De som sitter på bussen kommer nämligen från helt olika samhällsklasser.
Där finns till exempel en indiansk mor som avbildas som en helig madonna, medan en kostymklädd och blåögd västerlänning avbildas med en pengapåse i handen. Trots skillnaderna är dessa människor ändå likvärdiga som resande på bussen.
Äktenskapet mellan Frida Kahlo och Diego Rivera
Genom det kommunistiska partiet träffade Frida Kahlo sin blivande make Diego Rivera som var en berömd målare, bland annat av muralmålningar med politiska budskap och motiv av klasskamp. Under sin levnad verkade Frida delvis i skuggan av denna make. Rent fysiskt var dessutom Rivera en mycket storvuxen man, medan Frida var liten och spröd.
Äktenskapet blev stormigt och båda två hade älskare i olika perioder. Rivera hade till och med en affär med Fridas syster Cristina. Detta sårade Frida mycket och hon lämnade honom under en period, för att senare ta honom tillbaka och förlåta systern.
Frida Kahlos sista dagar i barndomshemmet
Till följd av alla hälsoproblem blev Frida endast 47 år gammal. Hon dog i sitt barndomshem i Mexico City, dit hon hade flyttat tillbaka efter skilsmässan från Rivera. Hon var då rullstolsbunden efter en misslyckad ryggoperation. Dessutom hade halva hennes högra ben amputerats på grund av kallbrand.
Fortfarande var samhällsfrågor mycket viktiga för henne och hon lär ha skrivit i sin dagbok att hon använde all sin styrka till att bidra till revolutionen med de få positiva saker som hennes hälsa tillät – detta var den enda anledningen att leva.
Under sina sista dagar led Frida Kahlo av lunginflammation. Infektionen antogs ha varit det som till sist avslutade hennes liv, även om det också har sagts att hennes död var ett självmord genom en överdos av smärtstillande.
Frida Kahlos liv som film
Det har skapats både dokumentärer, sånger, opera och musikaler till Frida Kahlo’s ära. Den mexikanske människorättsaktivisten Humberto Robles har även skrivit en berömd monolog för teater, “Frida Kahlo Viva la Vida!”.
Hennes liv har dessutom filmatiserats två gånger. Den senaste filmen kom 2020 och skildrar Fridas liv med Diego Rivera. Många scener i filmen börjar med att visa en av Fridas målningar för att sedan sakta övergå till en scen med agerande skådespelare. Filmen nominerades till flera Oscars och vann två.
Om du inte har gjort det än, så se gärna denna film. Recensionerna beskriver den som en vacker och inspirerande berättelse med fantastisk prestation av Salma Hayek i rollen som Frida. Som en av tittarna uttrycker det: “Livet som konst och vice versa”.