David Dencik – en man att hålla ögonen på

David Dencik – en man att hålla ögonen på

februari 23, 2023 0 av beaktiv

David Dencik är en internationellt känd skådespelare som setts på teater, på TV och på vita duken i många sammanhang. Han föddes i Stockholm men växte upp i Danmark, för att vid 24 års ålder återvända för studier vid Teaterhögskolan i Stockholm. Sedan dess har båda länderna hållit sina armar öppna för honom.

Snabba fakta om David Dencik:

Född31 oktober 1974
Längd173 cm
BosattKöpenhamn
ÅkerCykel

Föräldrarna var akademiker

David Dencik växte upp med högutbildade, judiska föräldrar. Hans far var professor och även hans mor hade akademisk utbildning. Middagarna där hemma präglades av intellektuella diskussioner och en strävan att bryta ned och förstå världen och dess olika skeenden.

David och hans bror Daniel valde dock att inte följa i föräldrarnas fotspår, genom akademiska utbildningar. Brodern kom istället att bli författare och filmregissör och David själv valde skådespelarbanan, vilket vi är tacksamma över.

Lasermannen – David Denciks svenska genombrott

I Danmark har David Dencik främst varit känd från TV-serien Lykke, från 2011, där han spelade en av huvudrollerna i vad som kallats en depressionskomedi.

Det var dock med Lasermannen som David Dencik hade sitt genombrott för den breda svenska publiken, och detta redan år 2005. I den tredelade TV-serien gestaltade Dencik mördaren John Ausonius som i början av 1990-talet sköt ihjäl 11 invandrare i Sverige. Serien är djuplodande både i Ausonius bakgrund, i det politiska klimat som rådde vid tiden, och i polisens arbete med utredningen av morden.

Det skulle visa sig att detta inte blev sista gången Dencik fått spela rollen som kriminell i svenska och danska produktioner. I den svenska filmen Quick spelade David Dencik huvudrollen som Thomas Quick, en man som erkände och dömdes för flera mord, för att många är senare frikännas från dem. I den danska Netflix-produktionen Kastanjemannen gestaltar Dencik en labbtekniker som ska visa sig ha en mörkare sida.

David Dencik – från Top of the lake till Bond

David Dencik spelade även “bad guy” i säsong två av australiensiska TV-serien Top of the lake från 2015. I serien är han ägare till en bordell i Sydney.

Detta var dock inte första gången Dencik var med i en internationell produktion. År 2011 mötte han Daniel Craig i den amerikanska versionen av Män som hatar kvinnor (The girl with the dragon tattoo). Senare skulle dessa två spela tillsammans igen, i Bond-filmen No time to die, där Dencik spelar rollen som den illasinnade forskaren Valdo Obruchev.

David Dencik – filmer och TV-serier i urval

Listan på TV-serier och filmer som David Dencik medverkat i kan göras lång. Hans meriter är verkligen imponerande för en man som ännu inte fyllt 50 år. I det följande presenteras blott ett litet urval:

 • Lasermannen (2005)
 • Allt om min buske (2007)
 • Män som hatar kvinnor (2009)
 • The Girl with the Dragon Tattoo (2011)
 • Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011)
 • Hamilton – I nationens intresse (2012)
 • A royal affair (2012)
 • Gentlemen (2014)
 • Top of the Lake (2017)
 • Snömannen (2017)
 • Chernobyl (2019)
 • Quick (2019)
 • No time do die (2020)
 • Kastanjemannen (2021)
 • Diorama (2022)

David Dencik och Sofie Dencik

Privat är David Dencik gift med en danska och tillsammans har paret en dotter och en son i åldern under 10 år. David Denciks fru heter Sofie och är utbildad jurist. Dencik beskriver sin relation till hustrun som ett partnerskap och en bra relation som ger grunden till ett gott liv. Han menar att många har alltför stor tilltro till romantiska idéer om hur det borde vara att “leva lyckliga i alla sina dagar”. I verkligheten kan det krävas arbete för att hålla ihop en relation – det kan vara jobbigt.

David Dencik och framtiden

Vad bär framtiden i sitt sköte för David Dencik? Det är höljt i dunkel just nu. Under pandemiåren tvingades han till ofrivillig sysslolöshet och var “bara” med i två produktioner, Kastanjemannen och Diorama. Han trivdes inte alls med att tvingas vara så isolerad.

En sak är säker. Vi har inte sett det sista av David Dencik. Frågan är bara vilken roll vi kommer att se honom i härnäst. En ledtråd är att han sagt sig hellre spela knasboll än Stålmannen.