Cecilia Gralde, det långa nyhetsankaret

Cecilia Gralde, det långa nyhetsankaret

januari 15, 2023 0 av beaktiv

När du googlar om nyhetsankaret Cecilia Gralde, slås du genast av hur många frågeställningar kring henne som handlar om Cecilia Graldes längd. Så hur lång är hon egentligen, Cecilia Gralde? Ingen har väl kunnat missa när hon reser sig att hon är längre än flera av sina manliga kollegor. Faktum är att hon är hela 186 cm lång, alltså längre än den genomsnittlige svenske mannen.

Snabba fakta om Cecilia Gralde

Vem?Cecilia Gralde, nyhetsankare på SVT
Hur lång?186 centimeter lång är hon i strumplästen
Ålder?51 år fyllda
Bor?På gränsen mellan Östermalm och Gärdet, i Stockholm

Cecilia Graldes make

Så på frågan “hur lång är Cecilia Gralde?” kan vi nu svara att Cecilia Graldes längd i cm är 186. Men vad mer vet vi om denna ovanligt långa nyhetsuppläsare? Cecilia Gralde är gift och har två barn. Cecilia Graldes man heter Magnus Persson och de har varit ett par ända sedan de båda gick journalisthögskolan.

Cecilia Gralde bor alldeles norr om det som förr kallades Öfvre Östermalm, området som låg mellan Karlavägen och Valhallavägen. Cecilia bor dock norr om Valhallavägen och detta område gränsar närmast till Gärdet. Här bor Cecilia Gralde med sin make och sina två barn i en fastighet från sent fyrtiotal som är så typisk för just detta område.

Att Cecilia Gralde och hennes man valt att bosätta sig just här är förmodligen ingen slump då det gör att Cecilia har nära till sin arbetsplats. Maken Magnus har lite längre, då hans arbetsplats  ligger på Söder.

Mer om Cecilia Gralde och familjen

Cecilia Graldes man är precis som Cecilia journalist, och är nyhetschef på TT. När det gäller Cecilia Graldes föräldrar hittar vi däremot inga uppgifter. Inte heller hittar vi någon uppgift om åldern på hennes barn. Men utifrån att Cecilia är femtioett år, så är det nog ett tag sedan Cecilia Gralde var gravid.

Eftersom vi inte hittar något om Cecilia Graldes föräldrar, så vet vi heller inget om Cecilia Graldes ursprung. Men eftersom hon gick på journalisthögskolan redan i tjugoårsåldern, så måste hon tidigt ha varit på det klara med att det var en journalistisk bana hon tänkte sig.

På Flashback är Cecilia Gralde inte speciellt omskriven. Även här handlar mycket om hennes längd, förutom det för Flashback notoriska skriverierna som hör hemma under bältet. Överhuvudtaget verkar Cecilia Gralde hålla en låg profil, precis som man kan förvänta sig av en nyhetsuppläsare i statlig television.

Aktuellt och Cecilia Gralde synonymt med varandra

I många år var Cecilia Gralde och Aktuellt synonyma med varandra, precis som Claes Elfsberg varit synonym med Rapport och till och med kallats för Mr Rapport. Men år 2012 när Rapport tog över sändningstiden 21 och Aktuellt började sändas klockan 18, flyttade även Cecilia Gralde över. Så sedan 2012 är hon numera synlig i Rapports sändningar.

Cecilia Gralde har dock en bakgrund på Rapport längre tillbaka, då hon arbetat där som utrikesreporter. Utöver sina uppdrag som nyhetsankare har hon även varit programledare för Gomorron Sverige och redaktör för Studio24, samt programledare för Nobelfesten vid inte mindre än fyra tillfällen.

Cecilia Gralde har gjort sig ett namn som en påläst och kunnig reporter och har en förmåga att ställa de rätta frågorna utan att upplevas som aggressiv. Detta har gjort henne till en av de allra mest folkkära nyhetsuppläsarna i svensk television.

Cecilia Graldes lön med mera

Vad mer finns då att säga om Cecilia Gralde? Som anställd på Sveriges Television tjänar hon förmodligen inte lika mycket som kollegor som har motsvarande arbetsuppgifter på en privat tv-kanal. År 2020 hade Cecilia Gralde en lön på drygt 780 000 kronor, vilket ändå får betraktas som en bra lön.

I övrigt verkar Cecilia Gralde i huvudsak leva ett stillsamt familjeliv. På de bilder hon finns på är hon oftast fotograferad i studion, eller i samband med något medieevent kopplat till Sveriges Television eller journalistkåren. Cecilia Gralde är inte en person som brukar synas på vimmelbilderna från Stureplan.

Vi hoppas att vi får förmånen att ta del av Cecilia Graldes sakliga och korrekta nyhetsförmedling under många år till, och önskar henne, hennes man och deras två barn all lycka och välgång i sina liv. Kanske något av hennes barn en gång tar över som nyhetsuppläsare? Den som lever får se.

Bästa med Cecilia Gralde:

  • Saklig och nyanserad
  • Påläst
  • Behåller lugnet i Tv-rutan
  • Välklädd utan att vara pråligt uppklädd