Anders Wallensten – Sveriges nya kändisdoktor
Anders Wallenstens snygga ansikte blev känt över Sverige när han stöttade upp Anders Tegnell under coronapandemins presskonferenser. Med kändisskapet avklarat, så när som på över en natt, var han redo att släppa sin bok och börja prata om hälsa med svenska folket. Vi kikar närmare på Wallenstens bakgrund och vad det är han vill lära oss om hälsa.
Snabba fakta om Anders Wallensten:
Född | 22 januari, 1974 |
Bor | I Täby utanför Stockholm |
Känd som | “Den snygga” statsepidemiologen från Folkhälsomyndighetens presskonferenser under coronapandemin |
Aktuell med | Boken Hälsogåtan (2020) och podden med samma namn |
Anders Wallenstens uppväxt och familj
Wallensten växte upp omringad av medicinare. Inte för att han var sjuk eller så, utan för att både mamma, pappa, morfar och farfar alla var läkare. Hans mamma är också författare och forskare inom hälsa och främst om hormonet oxytocin. Inte konstigt således att Anders gled in på spåret att bli både läkare och författare han också.
Tillsammans med sin före detta fru har Wallensten tre barn. Enligt hemsidorna Merinfo och Mrkoll bor endast ett av barnen med honom idag. Han skilde sig från frun 2017 och hon flyttade ut ur deras gemensamma bostad, om man ska tro hemsidan Ratsit som säger att han bott på adressen sedan 2009.
Folkhälsomyndighetens snygga ansikte utåt
Troligen hade Wallensten inte förväntat sig bli utnämnd till Sveriges hunk när han som biträdande statsepidemiolog tog plats på Folkhälsomyndighetens pressträffar. Han blev dock omtalad och omskriven, till och med internationellt, mer på grund av hans utseende än för hans insats och arbete.
Så vad är hans arbete? Wallensten är läkare, forskare, epidemiolog och numera även författare och talare. Han doktorerade med en avhandling om influensavirus hos fåglar och gled således in på spåret med smittor mellan djur och människor. Han har jobbat för Smittskyddsinstitutet och är nu alltså statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Det arbetet innefattar bland annat att:
- Leda och samordna det nationella smittskyddsarbetet
- Ha koll på utvecklingen, nationellt och internationellt, av smittsamma sjukdomar
- Kommunikation med andra länders smittskydd
- Analysera risker och konsekvenser av smittskyddsåtgärder
Hälsogåtan – Anders första bok
Anders Wallensten lyckades under det galna året 2020 släppa en bok. Det är ganska imponerande kan man tycka med tanke på arbetsbelastningen han borde haft just då. Faktum är att boken redan var skriven när hans ansikte blev känt över hela Sverige. Hans snabba kändisskap blev den perfekta språngbrädan inför boksläppet.
Men det är inte en bok om virus, pandemier och sjukdomar, utan istället om hur vi håller oss friska. “Hälsogåtan – Evolution, forskning och 48 konkreta råd” är det fullständiga namnet på publikationen. Boken inleds med frågeställningen om huruvida du tänkt på vad som krävs för att hålla dig frisk. De sex nycklarna till hälsa enligt Anders Wallensten är:
- Maten vi äter
- Hur väl vi sover
- Tankarna vi tänker
- Våra relationer
- Fysisk aktivitet
- Miljön omkring oss
Anders Wallensten – ännu en läkare som skriver och poddar
Om vi är riktigt ärliga är ju inte Wallenstens varken bok eller podd något nytt på mediehimlen. Information om hälsa och välmående haglar över oss i alla former och med all möjliga motsägelsefulla råd och lösningar. Anders menar själv att boken erbjuder ett helhetsgrepp för långsiktig hälsa och att det var något som han saknade på bokhyllorna.
För den som ännu inte tröttnat på sådant material kan man lyssna på Anders podd, också den vid namn Hälsogåtan. Där har han bjudit in olika experter för att tala om de nycklar som han i sin bok beskriver som svaret på hälsogåtan. I podden hör vi till exempel:
- Anders Hansen – läkare och författare till boken “Hjärnstark”
- Jonas Colting – hälsocoach
- Christian Benedict – sömnforskare
- Eva Sanner – parterapeut
- Linda Bakkman – kostrådgivare
- Patrik Grahn – forskare och landskapsarkitekt
Att bo i Stockholm och må bra
Vad som framkommer i Wallenstens bok och podcast är att stress, dåliga matvanor och ensamhet påverkar vår hälsa negativt på lång sikt. Det är sedan gammalt. Så hur ska man som till exempel stockholmare lyckas leva ett hälsosamt liv med oundvikligt stadsbuller, hemarbete och livsstress? Några allmänna tips som du säkert hört förut kan vara:
- Ta pauser och gå barfota i gräs, stirra upp i trädens grönska eller ta dig till en skog
- Laga mat från färska råvaror och undvik halvfabrikat
- Rör på dig dagligen på sätt du tycker är kul
- Meditera och bli uppmärksam på dina tankar