News

Livsstil

lördag
december, 10

Hur länge lever en mygga ute i naturen?

Vuxna myggors livslängd varierar från några dagar till flera månader, beroende på art.

Vissa myggor lever bara på sommaren och dör när det blir kallt, men deras ägg överlever vintern och kläcks på våren. Andra övervintrar under vintern som vuxna, så deras livslängd som fullvuxna myggor varar i månader och fortsätter in i följande år.

Myggans livscykel

När vi talar om myggors livslängd tänker vi vanligtvis på den tid som de flyger runt som vuxna. Men deras hela livslängd omfattar även den tid de tillbringar i vatten som larver. Och man kan till och med räkna med den tid som de bara ligger som ägg och väntar på att kläckas. Dagens fråga är alltså: Hur länge lever en mygga innan den kläcks från myggägg i vatten? 

De flesta myggor utvecklas till vuxna snabbt efter att äggen kläckts. Så den tid de tillbringar som larver kan vara bara ett par veckor, ibland så lite som en vecka. Några få sällsynta tillbringar dock månader som larver. Myggor som övervintrar som ägg utvecklas till vuxna inom två veckor efter att de kläckts på våren.

Myggans föda och livslängd

De vuxna hanarna överlever på nektar och liknande föda, eftersom de inte behöver den näring som kommer från blod, vilket honorna gör. Hanarna lever bara ungefär en vecka, tillräckligt länge för att para sig med honorna. Honorna lever längre, upp till en månad eller två. Men många blir uppätna av predatorer eller slagna när de försöker få en klunk blod för att kunna utveckla sina ägg.

I myggans ordbok: att bita är synonymt med att överleva

Honorna behöver näringsämnena i människans eller djurens blod för att ge näring åt sina ägg. Därför biter de en människa eller ett djur, vilar i några dagar medan äggen växer inom dem och lägger äggen. Sedan upprepar de processen så länge de lever.

Om de tillhör en art som övervintrar söker de sig till en skyddad plats när vädret blir kallt. Där går de i dvala med befruktade ägg inuti sig, i väntan på att komma fram på våren. Om de tillhör den typ av myggor som dör när det blir kallt, lägger de ägg som ligger på marken under vintern och kläcks när det varma vädret återkommer på våren.

Intressanta fakta om myggor

  • Hur länge lever knott? Upp till 2 veckor.
  • Hur kommer myggor in i huset? Genom öppna dörrar och fönster.
  • Hur ser en mygga ut? Den har sex ben och stora vingar. Dör hör den förmodligen innan du ser den.
  • Dör myggor efter att de har sugit blod? Tvärtom. Det är det som gör att de överlever.

Senaste nytt

Relaterat

Lindt choklad – en svensk favorit

Lindt choklad har snabbt blivit en favorit bland choklad- och godissugna svenskar. På bara några år har...

Godaste och enklaste efterrätten

Den godaste och enklaste efterrätten kan du bjuda din familj och vänner på utan att skämmas. Det...

Webbkryss för krysslösningar

Här på Webbkryss samlar vi de ledtrådar och lösningar som just nu är de mest efterfrågade. Det...

Ulla-Britt Kirchsteiger

65-åriga Ulla-Britt Kirchsteiger jobbar som sjuksköterska. Men, du kanske känner igen henne mer som Ernst Kirchsteigers fru?...

Det här sökte alla svenskar på under 2022 (På...

i vilken film har bilmärket delorean en stor roll i min dotters namn serie julgodis med...

Raggningsrepliker

Att ha ett gäng raggningsrepliker på lager är perfekt om du letar efter något seriöst, eller om...