Konditionsträning

Förutom starka muskler så behöver vi också en god kondition då det ger oss uthållighet, stärker våra hjärtan och ger blodcirkulationen en rejäl boost liksom syresätter våra hjärnor extra mycket. Undersökningar har visat att studenter som tränar regelbundet kan komma ihåg upp till 20% mer än de som inte gör det, och alla former av flåsträning ger minskad risk för allt från diabetes till demens. Som en extra bonus får man dessutom förhöjda halter av lyckohormonet oxytocin, som får oss att känna oss gladare och piggare, vilket gör konditionsträning till en viktigt behandling mot depression och ångest.

Hur tränar man bäst?

Som med allt här i livet så krävs det både tålamod och envishet för att man skall komma igång ordentligt med konditionsträningen och det är mycket viktigt att man inte går ut för hårt i början. Springer man för snabbt eller cyklar för intensivt kan det leda till skador för en otränad kropp, vilket i sin tur gör att man genast lägger av och hamnar i sina gamla vanor igen.

Ett bra sätt att börja konditionsträna på är att sätta små mål och att kombinera detta med så kallade intervallpass. Vill man börja springa så börjar man med en kortare sträcka på ett par kilometer och med en timer i högsta hugg ser man till att gå i två minuter och sedan springa lugnt i en, och varva så under hela omgången. När det känns komfortabelt byter man till att springa i två minuter och gå i en, liksom att öka sträckan eller hastigheten. Efter bara några veckor kan man springa hela vägen och ett riktigt bra första mål är att klara av fem kilometer.

Vill man inte springa kan man välja många andra motionsformer, som bland annat simning, längdskidåkning, skridskor, aerobics eller cykling. Genom att träna några gånger i veckan, gärna varvandes med styrketräning, kommer man förvånansvärt snabbt i bra form.